اگر تا به حال به مشکل فنی در سیستم برقی خودرو برخورده باشید، اسم دینام را شنیده اید. این قطعه به عنوان یکی از قطعات اصلی تامین برق خودرو شناخته میشود که دانستن نحوه کارکرد و نشانههای خرابی آن، برای هر رانندهای از واجبات شمرده میشود. اگر میخواهید با همه چیز درباره دینام خودرو بیشتر آشنا شوید، با ما در ادامه این مقاله از توربومگ همراه باشید.
دینام، وسیلهای برای تامین برق مورد نیاز خودرو هنگام روشن بودن است. درواقع در صورت نبود این قطعه، برق باتری خودرو به سرعت خالی میشود. دینام خودرو تاثیر زیادی روی سیستم برقی خودرو دارد و رانندگان خودرو باید دقت داشته باشند که این محصول از سلامت کامل برخوردار باشد. کار اصلی این قطعه تبدیل انرژی مکانیکی به برق است. به عبارتی این قطعه حرکت مکانیکی خودرو و قطعات آن را به انرژی برق تبدیل میکند و آنها را به باتری میفرستد.
وجود دینام سالم در هر خودرویی واجب است؛ چراکه این قطعه علاوه بر تولید برق برای قسمتهای مختلف خودرو، باتری خودرو را نیز شارژ میکند. برق ذخیره شده در باتری خودرو بسیار محدود است و باید در استفاده از برق خودرو دقت کافی را داشته باشید.
برای خرید انواع دینام خودرو کلیک کنید!
در قسمت قبل خواندیم که دینام خودرو تاثیر به سزایی در افزایش کیفیت این قطعه دارد. اما سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید آن است که علائم خرابی دینام چه چیزهایی هستند؟ در ادامه 6 مورد از این علائم اشاره خواهیم کرد.
یکی از علائمی که نمایانگر خراب دینام ماشین است، استشمام بوی سوخته در خودرو است. توجه داشته باشید که دینام قطعهای برای تولید برق است و در صورت وجود مشکلاتی مانند نوسان بالا در برق ایجاد شده، میتواند باعث ایجاد سوختگی در سیمکشی خودرو شود. فولی و تسمه خودرو در اثر اصطکاک ایجادشده بین آنها، باعث داغ شدن تسمه میشوند که این موضوع نیز از علائم خرابی این قطعه است.
تراز نبودن فولی خودرو با تسمه نیز میتواند یکی دیگر از دلایل ایجاد خرابی در دینام خودرو شود. این اتفاق باعث ایجاد صدای جیرجیر در خودرو میشوند که میتواند نشانی برای خرابی دینام باشد.
خوردگی یا سفتشدن تسمه تایم خودرو نیز میتواند یکی از دلایل خرابی در دینام باشد. این مشکل ممکن است در اثر کارکرد ناقص یا خراب تسمه دینام اتفاق بیفتد.
هنگامی که دینام به درستی کار نکند، نمیتواند باتری خودرو را شارژ کند. به همین علت باتری خودرو از تمام انرژیاش برای تامین برق خودرو استفاده میکند. این مسئله باعث خالی شدن سریع باتری خودرو میشود که خود میتواند دلیلی برای خرابی دینام باشد
خودروهای امروزی سیستم کامپیوتری پیشرفتهتری نسبت به گذشته دارند؛ بنابراین میتوانید با استفاده از این وسایل خرابی خود را تشخیص دهید. چراغی به شکل باتری روی کیلومترشمار خودروی شما قرار دارد که در صورت روشن شدن نشاندهنده خرابی این قطعه است.
نور کم چراغهای خودروی شما نیز میتواند نمادی از مشکلات دینام در خودرو باشد. چراکه در هنگام حرکت دینام برق این چراغ را تامین میکند و در صورتی که برق مورد نیاز را نتواند تامین کند، چراغ خودرو کمنور میشود.
همانطور که در بخش قبل خواندیم، خرابی دینام خودرو نشانههای گوناگونی دارد. اما یکی دیگر از نکاتی که باید درباره دینام بدانیم، عوامل خرابی دینام است. دینام به عنوان یکی از قطعات پرکار و مهم خودرو به دلایل متفاوتی ممکن است از کار بیفتد.
یکی از رایجترین دلایل از کار افتادن دینام، تمام شدن زغال آن است. این مشکل را با تعویض قطعه میتوان برطرف کرد. بلبرینگهای دو طرف دینام نیز ممکن است در اثر گیرپاچ کردن باعث خرابی دینام شوند.
آفامات نیز به عنوان قطعهای برای نظارت بر توان الکتریکی خروجی دینام، ممکن دچار استهلاک شود. جدای از موارد ذکرشده، خرابی دینام میتواند به علت مشکلات سیمکشی آن باشد. سوختن سیمکشی داخلی و جداشدن سیمپیچ دینام از سایر عوامل خرابی این قطعه حیاتی در خودرو هستند.
دینام خودرو یکی از مهمترین قطعات برقی خودرو است که داشتن اطلاعات کافی از آن باعث میشود تا استفاده مناسبتری از آن داشته باشید. در این بخش میخواهیم شما را با نحوه کارکرد دینام آشنا کنیم.
این قطعه با استفاده از قوانین فیزیک، انرژی مکانیکی موجود در موتور خودرو را به جریان القایی تبدیل میکند. جالب است بدانید دینام تنها در خودرو کاربرد ندارد و در هر وسیله مکانیکی میتواند استفاده شود.
این وسیله نیروی مورد نیاز برای چرخیدن را از طریق یک روتور چرخان، توسط تسمه دینام از موتور خودرو دریافت میکند. نیروی دریافتشده از موتور خودرو توسط دینام به برق تبدیل میشود و باعث کارکردن قسمتهای برقی خودرو نظیر کولر، ضبط صوت و چراغهای ماشین میشود.
دینام معمولا خروجی بین ۱۳ تا ۱۴.۵ ولت دارد که برق مورد نیاز خودرو را تامین میکند. این قطعه سعی میکند تا ولتاژ تولیدی خود را ثابت نگه دارد و اگر به هر دلیلی این ولتاژ بالا و پایین شود، چراغ خطر روی کیلومترشمار خودرو روشن میشود.
دینام نیز مانند باتری خودرو جریان برق بهخصوصی را تولید میکند. خودروهای گوناگون بسته به میزان برق مورد نیاز از باتری و دینام با آمپرهای گوناگونی استفاده میکنند.
باتری و دینام خودرو معمولا از میزان آمپر مشخصی برخوردار هستند. در بعضی مواقع میتوانید برای فشار کمتر به دینام، از باتری با آمپر بالاتری استفاده کنید. توجه داشته باشید که برای کارایی بیشتر، بهتر است آمپر باتری حداکثر ۱۰ آمپر بالاتر از آمپر دینام باشند.
اولین کاری که برای تست خرابی دینام میتوان انجام داد این است که خودرو را روشن کنید و بعد از چند دقیقه چک کنید که باتری خودرو شارژ شده باشد. یکی دیگر از راههای چک کردن دینام، استفاده از ولتمتر است. خودرو خود را روشن کنید سپس ولتمتر را به دو سر خودرو متصل کنید. به فرد دیگری بگویید به خودرو گاز خلاصی دهد سپس خودرو را از حالت خلاص درآورد.
اگر آمپر خودرو بالا نرفت خودرو را خاموش کنید و دو سر ولتمتر را به جای سیمهای مثبت و منفی انتهای باتری قرار دهید. اگر ولتمتر عددی نزدیک به ۱۴ را نشان داد، دینام خودروی شما به درستی کار میکند.
در این مقاله خواندیم که دینام خودرو چیست و چگونه کار میکند. مشکلات مربوط به آن را توضیح دادیم و علائم و نشانههای این خودرو را به شما توضیح دادیم. از متن میتوان نتیجه گرفت که با توجه به اهمیت زیاد دینام در سیستم برقی خودرو، نگهداری درست از این قطعه اجتنابناپذیر است. امیدواریم توانسته باشیم با بیان نکات مهم درباره این قطعه، کمکی هرچند کوچک به شما درباره مشکلات دینام کرده باشیم. در صورتی که نیاز به کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع دارید، میتوانید با کارشناسان مجموعه ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید