بخشهای مختلفی در یک موتور اتومبیل فعالیت میکنند تا ماشین قادر به حرکت کردن باشد. برای به شروع کار موتور نیاز به سوخت و سایر منابع انرژی است. استفاده از بنزین، روغن و آب (برای خنک سازی موتور) یک امر ضروری است. این مایعات برای اینکه در موتور به گردش در بیایند نیاز به یک عامل محرک دارند. به همین دلیل هم استفاده از پمپ در موتور اتومبیل یک روش بسیار کارآمد است. پمپ روغن یا اویل پمپ یکی از این بخشها است که در ارتباط با روغن ماشین فعالیت میکند. از همین رو عملکرد صحیح آن بسیار مهم است. با این مقاله از توربومگ همراه شوید.
این موتور کار پمپ کردن روغن را در اتومبیل بر عهده دارد که در بخش مربوط به سیلندر جاسازی شده است. برای این که اویل پمپ کار کند نیاز به انرژی دارد و این انرژی را از موتور میگیرد اما نه به صورت مستقیم. بخشهایی به صورت واسطه هستند که انرژی اویلپمپ را تأمین میکنند. این بخشها با توجه به اتومبیل به نوع موتور متفاوت هستند. میل لنگ، میل بادامک، میل سوپاپ و یا محور دلکو بخشهایی هستند که انرژی مورد نیاز پمپ روغن را تأمین میکنند.
دلیل استفاده از روغن این است که اصطکاک بین قطعات داخل سیلندر و سر سیلندر را به کمترین میزان ممکن میرساند. روغن میتواند یک لایه نازک بین دیواره داخلی پیستون و دیواره خارجی بوش سرسیلندر ایجاد کند و به این شکل کار خنک سازی و روانکاری را انجام دهد. برای اینکه روغن به بخشهای بالایی سرسیلندر برسد یک سری کانال به این منظور تعبیه شدهاند تا روغن به پشت سوپاپها هم برسد.
تا اینجا کار پمپ روغن و وظایف آن در موتور خودرو به خوبی شکل گرفته است اما بعد از اینکه روغن از این کانالها عبور کرد و به اطراف میل سوپاپ رسید ممکن است مشکلی رخ دهد و لاستیکهای ساق سوپاپ دچار ایراد شوند. این مشکل باعث میشود که روغن به محفظه احتراق نفوذ کرده و عمل روغن سوزی رخ دهد.
برای خرید آنلاین انواع اویل پمپ خودرو کلیک کنید!
برای بالا بردن کارایی این بخش انواع اویل پمپ طراحی شده تا با توجه به نیازی که موجود است بتوان یکی از آنها را انتخاب و استفاده کرد.
برای ساخت این پمپ از دو چرخ دنده با قطر یکسان استفاده شده است که روی دو محور به صورت موازی قرار گرفتهاند. یک چرخ دنده به صورت محرک و دیگری به شکل هرزگرد کار میکند که چرخ دنده محرک انرژی خود را از میللنگ دریافت میکند. هر دو چرخ دنده درون پوسته پمپ روغن قرار گرفتهاند و چرخ دنده محرک با چرخیدن خود چرخ دنده هرزگرد را به چرخش در میآورد. روغن بعد از ورود به این محفظه بین دندهها و بدنه اویلپمپ قرار میگیرد و به خارچ پمپاژ میشود.
این نوع پمپ از نوع عملکرد شباهت زیادی به نوع دندهای دارد. اما تفاوت اصلی آن این است که فقط از یک چرخ دنده تشکیل شده است. روتور خارجی به شکل محرک کار میکند و رتور داخلی به صورت متحرک است. هنگامی که روتور محرک شروع به حرکت کردن میکند یک فضای خالی بین روتور محرک و متحرک به وجود میآید. روغن در این فضا قرار میگیرد تا با چرخیدن این دو بخش روغن به خارج پمپاژ شود. لازم به ذکر است که پمپ روتوری بازدهی به مراتب بیشتری نسبت به پمپ دندهای دارد.
یکی دیگر از انواع اویل پمپ نوع سوزنی آن است. عملکرد این نوع پمپها به این شکل است که روغن به توسط یک پلانچر و یک فنر به مدار روغن ارسال میشود. لازم به ذکر است که این مدل از پمپها دارای فشار زیادی هستند به همین دلیل در موتور سیکلتها مورد استفاده قرار میگیرند.
در اویلپمپ یک سری از بخشها مانند پوسته خارجی که محفظهای برای قرار گرفتن اجزای داخلی پمپ است به صورت مشترک در همه پمپها وجود دارد. اما برخی از اجزای تشکیل دهنده پمپ روغن در بین انواع پمپها متغیر است.
اولین موردی که شما میتوانید آن را با چشم ببینید چراغ هشدار مربوط به روغن است. یکی از اولین علائم خرابی اویلپمپ کاهش فشار روغن و همچنین بالا رفتن دمای موتور است. به علاوه این موتور در زمان خرابی پمپ سر و صدا میکند. در چنین شرایطی شما باید سطح روغن را بررسی کنید و در صورتی که میزان روغن پایین بود میزان آن را کم کنید.
میزان فشار روغن را اویل پمپ تعیین میکند به همین دلیل اگر سطح فشار کاهش داشت باید در ابتدا میزان میزان روغن را بررسی کنید و در صورت نیاز به روغن موتور بیافزایید. اما در صورتی که سطح روغن مناسب بود و همچنان فشار روغن پایین بود باید پمپ را بررسی و مشکل آن را برطرف کنید.
روغن در موتور اتومبیل نقش روانکاری و خنک کنندگی را دارد. در صورتی که اویل پمپ به درستی کار نکند بخشهای متحرک موتور به سرعت داغ خواهند شد. به همین دلیل هم باید پمپ روغن را بررسی و مشکل به وجود آمده را بر طرف کنید. البته لازم به ذکر است که داغ شدن موتور میتواند به دلیل کاهش آب رادیاتور هم باشد.
سوپاپها اگر به درستی روانکاری نشوند تولید صدا میکنند. صدا کردن سوپاپها نشانهای برای گریپاچ کردن موتور است به همین دلیل باید به سرعت اطمینان حاصل کنید که روغن به موتور برای روانکاری میرسد. یکی از علائم خرابی اویل پمپ همین موضوع است.
فرسودگی پمپ باعث میشود که صدا ایجاد کند و به دلیل اینکه اویلپمپ انرژی خود را از میللنگ میگیرد از همان ابتدایی که خودرو را روشن میکنید صدای پمپ را متوجه میشوید.
نحوه کارکرد اویلپمپ در خودرو و انواع آن را به طور کامل در این مقاله برای شما عنوان کردیم. همچنین از علائم خرابی اویل پمپ صحبت کردیم که نقش مهمی در کارکرد صحیح موتور دارد.
دیدگاهتان را بنویسید